Choroba Hashimoto – jakie produkty warto wprowadzić do swojej diety?

Choroba Hashimoto to schorzenie cywilizacyjne, z którego powodu cierpi duża część populacji, szczególnie kobiety. Faktem jest, że oprócz odpowiedniej pomocy farmakologicznej, kluczowa jest także zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie prozdrowotnych produktów do swojego jadłospisu. Dieta Hashimoto nie musi być nudna, niesmaczna i monotonna – warto zapoznać się z zasadami jakich produktów unikać, a jakie sprzyjają zahamowaniu choroby i odpowiednio zaplanować posiłki. Poniżej zebrano najważniejsze reguły.
Napoje
Odpowiednia podaż płynów jest niezwykle ważna w diecie Hashimoto. Najbardziej polecana jest woda, ze względu na zerową kaloryczność i doskonałe właściwości nawadniające. Można także spożywać herbaty owocowe i ziołowe, jeżeli tylko nie zawierają w składzie cukru. Warto zaś unikać alkoholu, zbyt mocnej kawy oraz słodzonych napojów gazowanych.
Nabiał
Jeżeli dana osoba nie cierpi na nietolerancję laktozy, nie musi całkowicie wykluczać nabiału z diety. Najlepsze będą produkty niskotłuszczowe, np. chudy twaróg, kefir, jogurt. Warto ograniczyć tłuste sery, wysoko przetworzone serki topione oraz śmietanę. Jajka nie są przeciwwskazane, o ile chory nie cierpi na alergię na nie oraz przestrzega zalecanej ilości.
Mięso i ryby
Produkty te są doskonałym źródłem białka, nie należy więc wykluczać ich z jadłospisu. Należy wprowadzić chude mięso, np. kurczaka, indyka, chudą wołowinę oraz cielęcinę. Warto także pamiętać, że ryby zawierają prozdrowotne tłuszcze omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produktami, których należy unikać są podroby, wieprzowina, mięso wędzone i smażone na dużej ilości tłuszczu lub w panierce.
Tłuszcze
Głównym źródłem tłuszczu w diecie Hashimoto powinny być oleje roślinne, np. słonecznikowy, rzepakowy, lniany, czy oliwa z oliwek. Nie poleca się zaś nadużywania masła, smalcu, masła orzechowego i utwardzonej margaryny.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety i znaleźć się w każdym posiłku. Należy jednak pamiętać, że niektóre produkty, takie jak owoce suszone i puszkowane lub daktyle zawierają dużą ilość cukru i nie są zalecane dla chorych. Jeżeli chodzi o warzywa, warto ograniczyć warzywa kapustne powodujące wzdęcia, a także rośliny strączkowe i bataty.
Jak widać, dieta Hashimoto to nie tylko sałata i kurczak. Odpowiednio zbilansowane posiłki pozwolą zapanować nad chorobą i znacznie poprawić swoje samopoczucie. Warto zastosować się do powyższych rad i wprowadzić pozytywne zmiany na dłużej.