Działanie i właściwości ekstraktu z pestek winogron
Ekstrakt z pestek winogron to suplement diety, który ma szerokie zastosowanie. Zawarte w nim składniki wykazują działanie antyoksydacyjne, wspierają syntezę kolagenu i poprawiają funkcjonowanie układu krążenia. Właściwości lecznicze OPC wynikają z zawartości witaminy C, beta-karotenu, polifenoli, tokoferolu i innych składników, które powinny znaleźć się w zróżnicowanej zdrowej diecie. Dowiedz się więcej o właściwościach i zastosowaniu ekstraktu OPC.
OPC należy do suplementów, które mają wszechstronne zastosowanie. Silne właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że substancje zawarte w OPC odmładzają skórę, a witamina C chroni układ krążenia i podnosi odporność. Suplementy diety takie jak OPC powstają z naturalnych składników, dlatego cechują się lepszym wchłanianiem i rzadziej powodują działania niepożądane. Jeśli zastanawiasz się, jakie są właściwości ekstraktu z pestek winogron, możesz je poznać poniżej.
OPC ekstrakt z pestek winogron - właściwości
OPC nie może być traktowany jako substytut zróżnicowanej diety, jednak z pewnością można stwierdzić, że ekstrakt z pestek winogron standaryzowany zawiera liczne substancje potrzebne dla zachowania zdrowia. Witamina C ma działanie antyoksydacyjne. Dzięki niej zwiększa się odporność organizmu, a ryzyko nadciśnienia tętniczego i problemów ze szczelnością naczyń krwionośnych spada. Wzmocnienie elastyczności naczyń krwionośnych dodatkowo zmniejsza ryzyko obrzęków i problemów z wydolnością żylną u kobiet. Drugim przeciwutleniaczem w OPC jest tokoferol, czyli witamina E. Jest to witamina młodości, która ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki niej odzyskuje się zdrowy, promienny wygląd, a aktywność wolnych rodników maleje. Beta-karoten (witamina A) również ma właściwości odmładzające i upiększające skórę.
Ekstrakt z pestek winogron - zastosowanie
Ekstrakt OPC ma wszechstronne zastosowanie. Używa się go w celu poprawy wyglądu zewnętrznego, gdyż jego stosowanie sprzyja lepszej kondycji skóry, włosów i paznokci. Silne właściwości przeciwutleniające witaminy C i tokoferolu sprawiają, że organizm wolniej się starzeje. Substancje zawarte w pestkach winogron stosuje się ponadto do obniżania poziomu LDL, czyli złego cholesterolu, a sportowcy sięgają po OPC, gdy chcą przyśpieszyć proces regeneracji naskórka, kości i mięśni po urazach mechanicznych. Lepsza kondycja naczyń krwionośnych i mięśni sprawia, że odzyskuje się energię i ma się więcej siły do działania na co dzień.